Wege stir fry wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kuchnia azjatycka jest pełna smaków i aromatów, dlatego coraz częściej czerpiemy z niej inspirację. Co powiecie na wege stir fry z tofu, które zachwyci Was kolorem i łatwością przygotowania? Smacznego! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wege stir fry:

  • tofu

    200 g

Marynata:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka
  • sos ostrygowy

    3 łyżki
  • Chili z solą morską Prymat w młynku

    do smaku

Warzywa:

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • biała rzepa

  • imbir świeży

    3 cm
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • zielona cebulka

  • orzeszki ziemne

    prażone
  • miód

    25 ml
  • woda

    100 ml
  • sos pikantny

  • sok z połowy limonki

  • olej do smażenia

  • ryż jaśminowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Tofu przekrój na pół a następnie podziel na 16 równych kawałków, przełóż je do miski i zamarynuj z dodatkiem przyprawy do dań kuchni chińskiej, sosu ostrygowego i chili z solą morską.

2. Całość odstaw na około 15 minut a następnie smaż na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego do momentu aż tofu nabierze złotego koloru z każdej strony.

3. Następnie dodaj pokrojony  czosnek , imbir oraz wszystkie twarde warzywa: cebulę, cukinie i czerwoną paprykę.

4. Podsmażaj na intensywnym ogniu przez minutę i na samym końcu dodaj pokrojoną białą rzepę.

5. Kiedy wszystkie warzywa są podsmażone, ale nadal chrupiące w środku dodaj do nich prażone orzeszki ziemne, miód, wodę, pikantny sos, sok z limonki.

6. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem oraz zielona cebulką.

 

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat