Przepis i sposób przygotowania na: Wege stir fry wg Piotra Ogińskiego
1. Tofu przekrój na pół a następnie podziel na 16 równych kawałków, przełóż je do miski i zamarynuj z dodatkiem przyprawy do dań kuchni chińskiej, sosu ostrygowego i chili z solą morską.
2. Całość odstaw na około 15 minut a następnie smaż na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego do momentu aż tofu nabierze złotego koloru z każdej strony.
3. Następnie dodaj pokrojony czosnek , imbir oraz wszystkie twarde warzywa: cebulę, cukinie i czerwoną paprykę.
4. Podsmażaj na intensywnym ogniu przez minutę i na samym końcu dodaj pokrojoną białą rzepę.
5. Kiedy wszystkie warzywa są podsmażone, ale nadal chrupiące w środku dodaj do nich prażone orzeszki ziemne, miód, wodę, pikantny sos, sok z limonki.
6. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem oraz zielona cebulką.
Smacznego!