Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wege stir fry wg Piotra Ogińskiego

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kuchnia azjatycka jest pełna smaków i aromatów, dlatego coraz częściej czerpiemy z niej inspirację. Co powiecie na wege stir fry z tofu, które zachwyci Was kolorem i łatwością przygotowania? Smacznego! 

Składniki:

Wege stir fry:

tofu 200 g

Marynata:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżka
sos ostrygowy 3 łyżki
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku

Warzywa:

papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
biała rzepa
imbir świeży 3 cm
ząbki czosnku 3 sztuki
zielona cebulka
orzeszki ziemne prażone
miód 25 ml
woda 100 ml
sos pikantny
sok z połowy limonki
olej do smażenia
ryż jaśminowy

Przepis i sposób przygotowania na: Wege stir fry wg Piotra Ogińskiego

1. Tofu przekrój na pół a następnie podziel na 16 równych kawałków, przełóż je do miski i zamarynuj z dodatkiem przyprawy do dań kuchni chińskiej, sosu ostrygowego i chili z solą morską.

2. Całość odstaw na około 15 minut a następnie smaż na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego do momentu aż tofu nabierze złotego koloru z każdej strony.

3. Następnie dodaj pokrojony  czosnek , imbir oraz wszystkie twarde warzywa: cebulę, cukinie i czerwoną paprykę.

4. Podsmażaj na intensywnym ogniu przez minutę i na samym końcu dodaj pokrojoną białą rzepę.

5. Kiedy wszystkie warzywa są podsmażone, ale nadal chrupiące w środku dodaj do nich prażone orzeszki ziemne, miód, wodę, pikantny sos, sok z limonki.

6. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem oraz zielona cebulką.

 

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak