Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Wege stir fry:
-
tofu
200 g
Marynata:
-
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
1 łyżka -
sos ostrygowy
3 łyżki -
Chili z solą morską Prymat w młynku
do smaku
Warzywa:
-
papryka czerwona
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
cukinia
1/2 sztuki -
biała rzepa
-
imbir świeży
3 cm -
ząbki czosnku
3 sztuki -
zielona cebulka
-
orzeszki ziemne
prażone -
miód
25 ml -
woda
100 ml -
sos pikantny
-
sok z połowy limonki
-
olej do smażenia
-
ryż jaśminowy
Przepis i sposób przygotowania Wege stir fry wg Piotra Ogińskiego
1. Tofu przekrój na pół a następnie podziel na 16 równych kawałków, przełóż je do miski i zamarynuj z dodatkiem przyprawy do dań kuchni chińskiej, sosu ostrygowego i chili z solą morską.
2. Całość odstaw na około 15 minut a następnie smaż na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego do momentu aż tofu nabierze złotego koloru z każdej strony.
3. Następnie dodaj pokrojony czosnek , imbir oraz wszystkie twarde warzywa: cebulę, cukinie i czerwoną paprykę.
4. Podsmażaj na intensywnym ogniu przez minutę i na samym końcu dodaj pokrojoną białą rzepę.
5. Kiedy wszystkie warzywa są podsmażone, ale nadal chrupiące w środku dodaj do nich prażone orzeszki ziemne, miód, wodę, pikantny sos, sok z limonki.
6. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem oraz zielona cebulką.
Smacznego!
Komentarze (0)