Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwicy wołowej
800 g -
cebuli
100 g -
gęsiej wątróbki
200 g -
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
50 g -
czekolady
100 g -
sosu demi glace
200 g -
sól, pieprz, czosnek do smaku
- - -
rozmarynu
kilka gałązek -
oliwy z oliwek
100 ml -
pierożków leniwych
200 g -
koniak
50 ml
Przepis i sposób przygotowania Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady
Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wątróbkę gęsią podpiec z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.
Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi szparagami. Całość udekorować smażonymi pomidorami koktajlowymi, gałązkami rozmarynu i pierożkami leniwymi.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)