Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy wołowej
800 g
cebuli
100 g
gęsiej wątróbki
200 g
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
50 g
Sklep Prymat
czekolady
100 g
sosu demi glace
200 g
sól, pieprz, czosnek do smaku
- -
rozmarynu
kilka gałązek
oliwy z oliwek
100 ml
pierożków leniwych
200 g
koniak
50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 160 g każdy. Mięso marynować ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.

Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę gęsią podpiec z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.

Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi szparagami. Całość udekorować smażonymi pomidorami koktajlowymi, gałązkami rozmarynu i pierożkami leniwymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 15.11.2013 09:02
apetycznie wygląda :)
Patriszja
Patriszja 13.11.2013 08:53
ojjj pychotka :) palce lizać mniammm
Ewa36 25.09.2012 23:52
super
gosia561 13.05.2011 10:54
wykwintnie
AgaS10 30.01.2011 14:08
ja lubie połączenie słodkiego ze słonym:)
szajba2 17.12.2010 15:40
zabawne
patusia 30.11.2010 01:00
Nie lubię watróbki ale ogólnie przepis jest ciekawy.
buksiak12 28.08.2010 10:33
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:10
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:32
muszę wypróbować ten przepis
Barbara55 19.06.2010 19:47
trochę wymyślny ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak