Stek z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką podany z sosem z zielonego pieprzu i czekolady

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    800 g
  • cebuli

    100 g
  • gęsiej wątróbki

    200 g
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    50 g
  • czekolady

    100 g
  • sosu demi glace

    200 g
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

    - -
  • rozmarynu

    kilka gałązek
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • pierożków leniwych

    200 g
  • koniak

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 160 g każdy. Mięso marynować ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę grillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium). Pod koniec grillowania mięso należy delikatnie posolić z obu stron.

Sos: pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace oraz czekoladę. Sos doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę gęsią podpiec z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.

Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy, a na nim ułożyć steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi szparagami. Całość udekorować smażonymi pomidorami koktajlowymi, gałązkami rozmarynu i pierożkami leniwymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 15.11.2013 09:02
apetycznie wygląda :)
Patriszja 13.11.2013 08:53
ojjj pychotka :) palce lizać mniammm
Ewa36 25.09.2012 23:52
super
gosia561 13.05.2011 10:54
wykwintnie
AgaS10 30.01.2011 14:08
ja lubie połączenie słodkiego ze słonym:)
szajba2 17.12.2010 15:40
zabawne
patusia 30.11.2010 01:00
Nie lubię watróbki ale ogólnie przepis jest ciekawy.
buksiak12 28.08.2010 10:33
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:10
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:32
muszę wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat