Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z łopatki wieprzowej z cebulą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
cebula biała 2 duże
olej do smażenia 3-4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Porada

Zdania na temat płynnej przyprawy do zup są podzielone, jednak ja jej używam (tylko jednej!) do pewnych potraw i niektórych sobie nie wyobrażam bez jej dodatku ;) Próbowałam zastępować sosem sojowym lub świeżym lubczykiem, jednak to już nie to samo.

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z łopatki wieprzowej z cebulą

Ładny kawałek łopatki wieprzowej okroić z kawąłków tłuszczu, błon i ścięgien. Czyste mięso pokroić (w poprzek włókien!) w plastry grubości ok. 1,5-2cm.
Cebulę pokroić w półplasterki albo w piórka.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć plastry mięsa i obsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Przełożyć na talerz i nakryć pokrywką.
W tym czasie na tłuszczu po mięsie przesmażyć cebulę skrapiając ją płynną przyprawą do zup i posypując sporą ilością pieprzu. Wymieszać.
Na cebuli ułożyć steki, lekko skropić przyprawą do zup i nakryć pokrywką. Po kilku minutach smażenia na niewielkim ogniu odwrócić mięso i posypać pieprzem. Jeszcze kilka minut podgrzewać i ew. skropić 1-2 łyżkami wody.
Podawać z pieczywem albo z ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.09.2017 17:29
dobre mięsko zawsze zjemy chętnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak