Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z ligawy, kasza orkiszowa z dynią i suszonymi borowikami, flambirowane śliwki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ligawa wołowa 200 g
sos worcestershire 1 łyżka
kasza orkiszowa 50 g
dynia 50 g
borowiki suszone 10 g
śliwki 100 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cukier muscavado 1 łyżka
śliwowica 50 ml
szalotka 1
czosnek ząbki 1
olej rzepakowy
masło klarowane
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z ligawy, kasza orkiszowa z dynią i suszonymi borowikami, flambirowane śliwki

Steka z ligawy nacieramy sosem Worcestershire i odstawiamy na przynajmniej pół godziny w temperaturze pokojowej.
Suszone grzyby namaczamy w 150 g osolonej wody przez 15 minut. Całość zagotowujemy i dodajemy opłukaną kaszę orkiszową. Gotujemy przez 15 - 20 minut do miękkości.
Dynię kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni dla uzyskania koloru. Dodajemy masło, posiekany czosnek i szalotkę - smażymy razem 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko łączymy z ugotowaną kaszą.
Pieprz z cukrem rozcieramy w moździerzu i obtaczamy tym pokrojone śliwki. Smażymy na patelni z masłem na złoty kolor. Na koniec flambirujemy nasze owoce śliwowicą.
Steka z ligawy oprószamy solą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem po 4 minuty z obu stron (stopień wysmażenia medium). Dajemy mięsu odpocząć 3-4 minuty.
Całość podałem dodatkowo z frytowanym jarmużem i sosem spod flambirowanych śliwek.

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 26.10.2016 17:34
No, no pyszne mięsko :)
AZgotuj 26.10.2016 12:59
wyborne danie , elegancko podane:)
Ania321 25.10.2016 22:50
apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak