Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy z masłem szalotkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 30 dag
czosnek ząbki 1/2
masło 1 łyżka
sól do smaku
tymianek do smaku
hyzop lekarski do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z masłem szalotkowym

Kroki postępowania

1
Plaster wołowiny długo dojrzewającej kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Posypujemy z jednej strony papryką świeżo zmieloną do smaku. Smażymy najpierw 1-2 minut na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
Krok 1 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
2
Po tym czasie stek przewracamy na drugą stronę. Również posypujemy papryką świeżo zmieloną oraz solą. Smażymy podobnie najpierw 1 minutę na dużym ogniu, następnie 3-4 minuty na małym.
Krok 2 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
3
W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Cebulę szalotkę bardzo drobno kroimy.
Krok 3 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
4
Wsypujemy na rozgrzane masło i smażymy.
Krok 4 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
5
Doprawiamy solą i mieszanką ziół cytrynowych (hyzop lekarski, tymianek).
Krok 5 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
6
Usmażony stek nacieram rozciętym czosnkiem.
Krok 6 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
7
Następnie smarujemy podsmażoną szalotką wraz z masłem. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Krok 7 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto
8
Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, różowy. Jeśli ktoś lubi dobrze wysmażony czas smażenia powinien zwiększyć do 7-8 minut dla każdej ze stron.
Krok 8 - Stek wołowy z masłem szalotkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 19.01.2013 15:41
Oj, to by mi smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak