Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy z fasolką szparagową i boczkiem

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybki i niezawodny sposób na pyszne steki wołowe w towarzystwie podsmażonej, zielonej fasolki szparagowej i doprawione tymiankiem. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

Steki:

steki z polędwicy wołowej 4 szt.
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
masło 3 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Fasolka:

mrożona fasolka szparagowa 400 g
szalotka 1 szt.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
boczek 150 g
olej do smażenia
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z fasolką szparagową i boczkiem

Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni.

Szalotkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij.

Boczek posiekaj w kostkę lub paski, dorzuć do szalotki i podsmaż na chrupko.

Dodaj mrożoną fasolkę szparagową. Dopraw suszonym czosnkiem, pieprzem i solą.

Smaż przez 5-10 minut, co chwilę mieszając, tak by fasolka pozostała zielona i chrupiąca.

W międzyczasie przygotuj steki. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, zatem wyciągnij je z lodówki godzinę wcześniej.

Steki umyj, osusz i dopraw solą z obu stron. Mocno rozgrzej patelnię grillową i na najmocniejszym ustawieniu podsmaż steki, po minucie z każdej strony. Grubsze steki po 2 minuty.

Następnie przełóż steki do żaroodpornego naczynia. Na każdym steku ulóż kawałek masła i dopraw szczyptą tymianku.

Przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 5-8 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw steki na 5 minut pod przykryciem by mięso "odpoczęło".

Podawaj z podsmażoną fasolką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak