Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z fasolką szparagową i boczkiem
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni.
Szalotkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij.
Boczek posiekaj w kostkę lub paski, dorzuć do szalotki i podsmaż na chrupko.
Dodaj mrożoną fasolkę szparagową. Dopraw suszonym czosnkiem, pieprzem i solą.
Smaż przez 5-10 minut, co chwilę mieszając, tak by fasolka pozostała zielona i chrupiąca.
W międzyczasie przygotuj steki. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, zatem wyciągnij je z lodówki godzinę wcześniej.
Steki umyj, osusz i dopraw solą z obu stron. Mocno rozgrzej patelnię grillową i na najmocniejszym ustawieniu podsmaż steki, po minucie z każdej strony. Grubsze steki po 2 minuty.
Następnie przełóż steki do żaroodpornego naczynia. Na każdym steku ulóż kawałek masła i dopraw szczyptą tymianku.
Przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 5-8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw steki na 5 minut pod przykryciem by mięso "odpoczęło".
Podawaj z podsmażoną fasolką.