Stek wołowy z fasolką szparagową i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybki i niezawodny sposób na pyszne steki wołowe w towarzystwie podsmażonej, zielonej fasolki szparagowej i doprawione tymiankiem. Nic dodać, nic ująć.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Steki:

  • steki z polędwicy wołowej

    4 szt.
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Fasolka:

  • mrożona fasolka szparagowa

    400 g
  • szalotka

    1 szt.
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • boczek

    150 g
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni.

Szalotkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij.

Boczek posiekaj w kostkę lub paski, dorzuć do szalotki i podsmaż na chrupko.

Dodaj mrożoną fasolkę szparagową. Dopraw suszonym czosnkiem, pieprzem i solą.

Smaż przez 5-10 minut, co chwilę mieszając, tak by fasolka pozostała zielona i chrupiąca.

W międzyczasie przygotuj steki. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, zatem wyciągnij je z lodówki godzinę wcześniej.

Steki umyj, osusz i dopraw solą z obu stron. Mocno rozgrzej patelnię grillową i na najmocniejszym ustawieniu podsmaż steki, po minucie z każdej strony. Grubsze steki po 2 minuty.

Następnie przełóż steki do żaroodpornego naczynia. Na każdym steku ulóż kawałek masła i dopraw szczyptą tymianku.

Przykryj naczynie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 5-8 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw steki na 5 minut pod przykryciem by mięso "odpoczęło".

Podawaj z podsmażoną fasolką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat