Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
stek wołowy
4 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
oliwa
2 łyżki -
koniak
60 mililitrów -
białe wino
125 mililitrów -
bulion wołowy
125 mililitrów -
Ziele angielskie mielone Prymat
2 łyżki -
śmietana 18%
250 mililitrów -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
kilka ziaren
Przepis i sposób przygotowania Stek w pieprzu grubo mielonym
Rozgnieciony czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć steki z obu stron, a następnie obtoczyć w pieprzu czarnym grubo mielony i odstawić na 15 minut.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej steki według własnych upodobań (pamiętajmy, że krwisty stek otrzymamy wysmażając mięso po 1 minucie z każdej ze stron, wersję „medium” po 2-3 minutach, a stek „well done” uzyskamy po 5-6 minutach smażenia każdej ze stron).
Usmażone steki zdjąć z patelni, szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić.
Przygotowanie sosu: Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa, dodać koniak i wino, wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę oraz zielony pieprz i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Steki podawać z aromatycznym sosem oraz ugotowanymi na parze ziemniakami lub bukietem sałat.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)