Stek w pieprzu grubo mielonym

Stek w pieprzu grubo mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek wołowy

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • koniak

    60 mililitrów
  • białe wino

    125 mililitrów
  • bulion wołowy

    125 mililitrów
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    250 mililitrów
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Stek w pieprzu grubo mielonym

Rozgnieciony czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć steki z obu stron, a następnie obtoczyć w pieprzu czarnym grubo mielony i odstawić na 15 minut.

Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej steki według własnych upodobań (pamiętajmy, że krwisty stek otrzymamy wysmażając mięso po 1 minucie z każdej ze stron, wersję „medium” po 2-3 minutach, a stek „well done” uzyskamy po 5-6 minutach smażenia każdej ze stron).

Usmażone steki zdjąć z patelni, szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić.

Przygotowanie sosu: Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa, dodać koniak i wino, wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę oraz zielony pieprz i gotować do momentu zgęstnienia sosu.

Steki podawać z aromatycznym sosem oraz ugotowanymi na parze ziemniakami lub bukietem sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

kriso 13.03.2011 18:22
ciekawy przepis
Mariolka1 10.02.2011 20:52
pyszne
AgaS10 05.02.2011 11:53
pycha:)
szajba2 26.12.2010 15:01
w cienko mielonym też może być dobry
Babciagramolka 16.12.2010 10:22
Zielony pieprz jest dodkonały - mięsko tak doprawione to pychotka
Jaheira11 26.10.2010 19:06
super-warto wypróbować1
Magdalena80 26.10.2010 19:00
brzmi ciężko ale pewnie dobrze smakuje...
buksiak12 28.08.2010 10:43
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:16
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:36
muszę wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat