Stefanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    100 g
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Krem

  • mleko

    3 szklanki
  • kasza manna

    5 łyżek
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • masło

    1 kostka
  • dżem porzeczkowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni do zrumienienia (ok. 20-25 minut). Wystudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Partiami dodawać zimną kaszę. Dokładnie utrzeć, aby masa była gładka.
Pierwszy placek ciasta posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć trzeci placek i posmarować resztą masy. Przykryć ostatnim plackiem i polać polewą. Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.05.2015 12:10
świetne ciasto
Margo1 03.09.2014 08:12
moje ulubione
gibli 26.08.2014 19:13
bardzo dobra)
adelajda 19.08.2014 16:23
Pyszności :)))
Ola1young 19.08.2014 11:08
bardzo smaczne ciacho
agnieszka214 18.08.2014 18:25
ciasta to ja uwielbiam
Czyki 18.08.2014 15:57
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat