Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
4 szklanki -
margaryna
250 g -
cukier
1 szklanka -
miód
100 g -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Krem
-
mleko
3 szklanki -
kasza manna
5 łyżek -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
2 opakowania -
masło
1 kostka -
dżem porzeczkowy
1 słoiczek
Sposób przygotowania
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Partiami dodawać zimną kaszę. Dokładnie utrzeć, aby masa była gładka.
Pierwszy placek ciasta posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć trzeci placek i posmarować resztą masy. Przykryć ostatnim plackiem i polać polewą. Przechowywać w lodówce.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się