Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska drożdżówka
Do reszty mleka dodajemy margarynę i olej, gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie zaczyn. Na koniec dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy łyżką. Jego konsystencja powinna być dość rzadka.
Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod wpływem ciepłoty ciała. W ten sposób otrzymamy nieregularne grudki.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując odrobiną mąki. Przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.