Stamppot – odsłona druga wersji Babcigramolki :

Stamppot – odsłona druga wersji Babcigramolki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 ziemniaki,1 marchew,½ pora,2 cebule

  • kawałek białej kapusty ( taki jak jest włożony do paczkowanej włoszczyzny )

  • gałka muszkatołowa,sól,pieprz mielony,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

  • kiełbasa śląska

    2 szt.
  • boczek wędzony

    3 plastry (chudy)
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo mi się spodobała ta potrawa rodem z Holandii . Wg mnie jest bardzo bogata w smaki, prosta w wykonaniu , tania .Wszystko zależy od doprawienia .Dziś totalny Misz –masz .
Ziemniaki obrać , ugotować i utłuc na puree . Kapustę pokroić w paseczki, marchew w plasterki a por w krążki . Zalać wodą i ugotować do miękkości marchewki. Odcedzić. Boczek pociąć w paseczki ( ja stosuje metodę Niżeli Lawson – po prostu tnę nożyczkami – bardzo to wygodne ) , zarumienić na suchej patelni . Wlać olej , wsypać cebulę i usmażyć na złoto. Dołożyć kiełbasę i zarumienić ją . Kiełbasę odłożyć .Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą , marchewką , porem , cebulą i boczkiem .Dodać natkę , utartą gałkę muszkatołową , sól, Pieprz mielony do smaku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W masę wcisnąć usmażoną kiełbasę . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać 40 minut .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

23.12.2010 22:22
super

Koper

13.12.2010 09:58
Ale fajny pomysł na inny obiad- do wyprobowania! :)

Joanna108

10.10.2010 08:48
Lubię takie mieszańce. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat