Spody na torcik bezowy różnej wielkości

Spody na torcik bezowy różnej wielkości

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 szt,
  • cukier

    2 szkl. drobny
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka,
  • sok z cytryny

    1 łyżka,
  • sól

    szczypta,
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Spody na torcik bezowy różnej wielkości

Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.
Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut,następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut,znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 07.06.2018 19:26
pysznosci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat