Spody na torcik bezowy różnej wielkości

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6 szt,
  • cukier

    2 szkl. drobny
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka,
  • sok z cytryny

    1 łyżka,
  • sól

    szczypta,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.
Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut,następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut,znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:26
pysznosci.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat