Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białko
6 szt, -
cukier
2 szkl. drobny -
mąka ziemniaczana
1 łyżka, -
sok z cytryny
1 łyżka, -
sól
szczypta,
Sposób przygotowania
Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.
Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut,następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut,znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się