Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski Spätzle 500 g
śmietana 30% 250 ml
ser cheddar 150 g
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem

Kroki postępowania

1
Ugotować spätzle w lekko osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Krok 1 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
2
Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, włożyć dobrze osączone kluseczki i przesmazyć do lekkiego zrumienienia.
Krok 2 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
3
Cheddar miękki i w romantyczny pokroić w drobną kosteczkę (jeśli jest w plasterkach) albo zetrzeć na największych oczkach tarki (jeśli jest w kawałku).
Pozostawić niewielką ilość do posypania gotowej potrawy.
Krok 3 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
4
Na osobną patelnię wlać śmietankę i rozgrzać na średnim ogniu.
Krok 4 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
5
Wsypać ser i podgrzewać, aż śmietana zawrze.
Krok 5 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
6
Kiedy zacznie się podnosić dodać imbir i mieszać, aż ser zacznie się topić.
Krok 6 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
7
Sos śmietanowo-serowy przelać do dużej patelni z kluseczkami i wymieszać.
Krok 7 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto
8
Podawać od razu po przygotowaniu podsypując pozostawionym serem.
Krok 8 - Spätzle w sosie śmietanowo-serowym z imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak