spaghetti ze ślimakami

spaghetti ze ślimakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • cebula

    1 duża
  • ślimaki

    30-40 sztuk
  • mięso mielone

    250 g
  • por (biała część)

    1
  • seler

    1/4 małego
  • pietruszka

    1 mała
  • natka pietruszki

  • ser żółty

    do posypania
  • koncentrat pomidorowy

    1 mały
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ślimaki zasypujemy solą, myjemy, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 10 minut, wyciągamy, gdy przestygną wyjmujemy ze skorupek. Odcinamy nogę od części która znajduje się w muszelce-tą wyrzucamy. nóżki wrzucamy do wrzątku, dodajemy sól. Selera i pietruszkę obieramy i tarkujemy, wrzucamy do ślimaków. Selera kroimy na drobno i również wrzucamy. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Ślimaki gotujemy około godzinę, dodajemy do nich przesmażone mięso, pomidory bez skórek, koncentrat i posiekany czosnek, dusimy jeszcze z 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Ser żółty tarkujemy, natkę pietruszki siekamy.
Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy serem i pietruszką, Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1508

02.01.2016 22:09
na pewno super

paula99926

02.01.2016 14:37
mając własną hodowlę nie widzę innej opcji jak próbowanie dań ze ślimakami w roli głównej ;) ps. Nam osobiście smakują :)

bietka

02.01.2016 14:16
nigdy nie jadłam ślimaków i patrząc na to danie to nie wiem czy bym się zdecydowała je spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat