Spaghetti zapiekane a\'la lazagne

Spaghetti zapiekane a\'la lazagne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

  • sos boloński

  • sos beszamolowy

  • masło

  • mąka

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: ok. 1,5 l sosu bolońskiego,
ok. 3/4-1 l sosu beszamelowego,
1,5 op. 400g zwykłego makaronu typu spaghetti,
30-40 dkg sera żółtego, użyłam Goudy,
2 łyżki masła,
4 łyżki bułki tartej

Sos boloński przygotować w.g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9198/sos-bolonski.html . Sos beszamelowy przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9195/sos-beszamelowy.html

sposób przygotowania: Formę do zapiekania (ja zapiekałam w takiej długości makaronu i szerokości 20 cm) wysmarować grubo masłem i wysypać bułką. Na dno wlać po dużej chochelce sosu bolońskiego i beszamelowego, lekko rozsmarować. Na to wysypać 1/4 suchego! makaronu (suchego, nie gotujemy go!) - równo go rozłożyć. Makaron polać 2-3 chochelkami sosu bolońskiego i 2 sosu beszamelowego. Lekko rozprowadzić łyżką, szczególnie dokładnie przy brzegach formy. Posypać lekko startym serem. Na to kolejna warstwa makaronu, oba sosy, ser, następna warstwa makaronu, znów sosy i ser, ostatnia warstwa makaronu. Na nią znów sos boloński i beszamel oraz reszta sera. Trzeba dokładnie polać cały makaron z wierzchu żeby żadem surowy kawałek nie wystawał. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 60-90 min.. Na koniec zdejmujemy folię i pieczemy 10 min. bez przykrycia aby wierzch się zrumienił. Ważne żeby sosy nie były zbyt gęste bo makaron z nich właśnie czerpie wilgoć i dzięki niej mięknie.

Makaron kupiłam taki najzwyklejszy, najtańszy, bez jajek - ze zwykłej mąki a nie durum. Zapiekł się doskonale i był miękki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

10.10.2015 23:40
uwielbiam danie

ttrytka

07.10.2015 08:25
ładnie wygląda

aisza1

29.12.2012 09:09
rewelacja

Iiiiii

19.04.2012 10:04
pyszne

tomek18

26.03.2012 10:40
pycha

BozenA

30.01.2012 12:20
mmmm

BozenA

30.01.2012 12:20
mmmm

Misia90

01.09.2011 12:10
ekstra

Marysia

01.09.2011 11:57
super

Karolina69

01.09.2011 11:51
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat