Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti z szynką i szparagami
*Makaron gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu.
*Cebulkę dymkę kroimy w plasterki (tylko białą część, bez szczypioru) a szynkę w kostkę. Następnie całość podsmażamy z łyżką oliwy. Po usmażeniu odkładamy.
*Ze szparag usuwamy twarde końcówki i kroimy wzdłuż na długie pasy (górną cześć szparag można odkroić)
*Do miski wlewamy śmietankę,dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Całość mieszamy.
*Kilka minut przed końcem gotowania makaronu wrzucamy szparagi (na ok.2 minuty). Odcedzamy i całość (makaron + szparagi) wrzucamy do garnka, dodajemy szynkę z cebulką dymką oraz sos śmietanowy. Całość mieszamy i podajemy od razu.
Można podawać z posiekaną natką i startym parmezanem lub innym ulubionym serem.