Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z Ragu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 25 dag
wieprzowina 25 dag
oliwa
marchew 1 szt
cebula 1 szt
seler 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
makaron spagetti
mleko 3,2% 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z Ragu

Kroki postępowania

1
Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Oba rodzaje mięsa należy zmielić i zalać mlekiem na około 30 min. Cebulę oraz seler kroimy w kostkę a marchew w pół słupki (Jak na zdjęciu)
Krok 1 - Spaghetti z Ragu foto
2
Na dużej patelni rozgrzewamy dosyć sporo oliwy a mianowicie około 1 cm. Podsmażamy na niej marchew cebulę oraz seler. Cały czas mieszamy.
Krok 2 - Spaghetti z Ragu foto
3
Następnie wrzucamy mięso które delikatnie obsmażamy.
Krok 3 - Spaghetti z Ragu foto
4
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy wstępnie pieprzem i solą po czym zmniejszamy ognień do minimum i pod pokrywką dusimy przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliło. Na koniec przyprawiamy ostatecznie.
Krok 4 - Spaghetti z Ragu foto
5
Tradycyjne włoskie ragu powinno się podawać z makaronem penne rigate (w Polsce potocznie zwany rureczkami) lecz nie ma większych przeciw wskazań by podać je z makaronem spaghetti.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Krok 5 - Spaghetti z Ragu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 28.08.2013 21:56
bardzo, bardzo lubię takie dania
beniaminek 29.03.2013 21:34
fajne danie
marcia7 29.03.2013 19:18
ciekawa może być z marchewką
bogusia19 29.03.2013 18:25
na pewno przepyszne
dodi 29.03.2013 18:02
mniam, super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak