W duzym garnku zagotować wodę z solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek, do gotującej się wody wsypać makaron , gotować mieszając do miękkości al dente, odcedzić, przelać zimna wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać cebule pokorojona w drobną kostkę, smazyć mieszając, przez praskę wycisnąć czosnek i dodać do cebuli, smażąc chwilę razem. Cebulę przełożyć do garnka. Na patelnię po smażącej się cebuli wylać odrobine oliwy, rozgrzać, dodać mięso. Mięso posypać pieprzem i papryką do smaku. Na koniec smażenia posolić mięso do smaku,przełożyc do garnka. Garnek postawić na ogniu, rozrobić koncentrat pomidorowy z ciepła woda, wlać do mięsa i cebuli, dodać bazylię i oregano, zagotować, w razie potrzeby dodać więcej wody lub koncentratu. Smacznego