Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym
Marchew, seler naciowy i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bułkę namoczyć w mleku. Czosnek drobno posiekać.
Do miski przełożyć mięsa. Dodać czosnek, posiekaną natkę pietruszki, połowę parmezanu. Bułkę odcisnąć z mleka, dodać do mięsa, wbić jajko. Całość dokładnie wyrobić, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25 minut, aż lekko się zarumienią.
W między czasie przygotować sos pomidorowy: W rondlu o grubym dnie, na umiarkowanym ogniu rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Dodać pokrojone warzywa i smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać pomidory z puszki i całość dusić 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować warzywa za pomocą blendera na gładki sos lub przetrzeć przez sito ( nie jest to konieczne jeśli lubimy sos z kawałkami warzyw). Postawić na ogień, doprawić cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć klopsiki do sosu. Całość dusić pod przykryciem około 5 minut. Do sosu włożyć makaron, wymieszać. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!