Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędlina wędzona

    8 plastrów
  • boczek wędzony

    40 dag
  • śmietana 30%

    330 ml
  • jajko

    4 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

  • makaron spaghetti

    500 g
  • ser żółty

    20 dag
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti carbonara foto
Wędlinę, u mnie wystąpił baleron kroję w kostkę.
Krok 2 - Spaghetti carbonara foto
Wędlinę i pokrojony w kostkę boczek przekładam na patelnię i smażę na maśle.
Krok 3 - Spaghetti carbonara foto
Gdy na patelni nam się smaży boczek, robimy sos.
Do naczynia wlewamy słodka śmietankę, solimy ja i pieprzymy.
Krok 4 - Spaghetti carbonara foto
Do śmietany dodajemy starty żółty ser, część sera pozostawiamy do posypania już gotowej potrawy.
Krok 5 - Spaghetti carbonara foto
Do masy na sos wbijamy jajka i całość miksuje za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy.
Krok 6 - Spaghetti carbonara foto
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, po ugotowaniu nie przepłukujemy go zimną wodą.
Krok 7 - Spaghetti carbonara foto
Do usmażonego boczku dodaję gorący makaron, dokładnie mieszam.
Krok 8 - Spaghetti carbonara foto
Na koniec wlewamy sos, zmniejszamy ogień i gotujemy ,ciągle mieszając, sos powinien odpowiednio zgęstnieć, lecz należy uważać aby zbyt długo nie gotować, ponieważ jajka mogą się ściąć, na koniec każdą porcje posypujemy serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.04.2014 17:54
szybki i smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat