Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    3 szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2 łyżki
  • pieprz

    1/3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • ketchup łagodny

    1/2 szkl.
  • przecier pomidorowy

    1/2 małego słoiczka
  • woda ciepła

    1/2 szkl.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka

Dodatkowo

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, posolić i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Lekko podsmażyć. Dodać przyprawione mięso papryką, solą, przyprawą do mięsa mielonego, majerankiem. Podsmażyć. Zalać wodą. Gotować ok. 10 min.
2. Dodać przecier, ketchup. Gotować na małym ogniu. Dodać bazylie, pieprz. Wymieszać. Gotować kilkanaście minut.
3. Makaron ugotować według opakowania. Odcedzić. Nałożyć na talerz i polać sosem bolognese.
paulette17
Na wierzch spaghetti można posypać ser parmezan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 18.03.2015 07:56
uwielbiam!
DorotaZ 17.03.2015 21:53
Smakowite:)
tomek18 17.03.2015 17:39
uwielbiam :D
IwonaDD 17.03.2015 16:14
pyszne danie
RenataZ-et 17.03.2015 15:06
wygląda idealnie
Aleksandra/Olcia 17.03.2015 14:44
uwielbiam <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat