Spagetti z mięsnymi klopsikami

Lis
Lis

Spagetti z mięsnymi klopsikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • ziemniak

    1-2 szt
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • oliwa

    5-7 łyżek
  • sól do smaku

  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Spagetti z mięsnymi klopsikami

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ziemniaka.
Do miski dodać mięso mielone, jajko, bazylię oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
NA talerzu lub na stolnicy rozsypać mąkę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w mące.
Na patelni podgrzać oliwę a następnie na średnim ogniu smażyć mięsne kulki, często mieszając tak aby się usmażyły z każdej strony.
Makaron spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Do brytfanki przełożyć usmażone pulpeciki. Dodać pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. i chwilkę dusić.

Na talerzu najpierw układać makaron, klopsiki z sosem i posypać wszystko startym parmezanem.
Można przystroić świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

krokus 15.05.2016 16:44
pyszne i sycące danie
w mojej kuchni 15.05.2016 16:21
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat