Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spagetti z mięsnymi klopsikami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
ziemniak 1-2 szt
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
mąka pszenna do obtoczenia
oliwa 5-7 łyżek
sól do smaku
pomidory krojone z puszki 2 puszki
Pieprz czarny mielony Prymat
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Spagetti z mięsnymi klopsikami

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ziemniaka.
Do miski dodać mięso mielone, jajko, bazylię oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
NA talerzu lub na stolnicy rozsypać mąkę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w mące.
Na patelni podgrzać oliwę a następnie na średnim ogniu smażyć mięsne kulki, często mieszając tak aby się usmażyły z każdej strony.
Makaron spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Do brytfanki przełożyć usmażone pulpeciki. Dodać pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. i chwilkę dusić.

Na talerzu najpierw układać makaron, klopsiki z sosem i posypać wszystko startym parmezanem.
Można przystroić świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.05.2016 16:44
pyszne i sycące danie
w mojej kuchni 15.05.2016 16:21
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak