Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spaghetti
1 opakowanie -
ziemniak
1-2 szt -
mięso mielone wieprzowe
500 g -
cebula
1 szt -
jajko
1 szt -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka -
mąka pszenna
do obtoczenia -
oliwa
5-7 łyżek -
sól do smaku
-
pomidory krojone z puszki
2 puszki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
parmezan starty
Przepis i sposób przygotowania Spagetti z mięsnymi klopsikami
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ziemniaka.
Do miski dodać mięso mielone, jajko, bazylię oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
NA talerzu lub na stolnicy rozsypać mąkę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w mące.
Na patelni podgrzać oliwę a następnie na średnim ogniu smażyć mięsne kulki, często mieszając tak aby się usmażyły z każdej strony.
Makaron spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Do brytfanki przełożyć usmażone pulpeciki. Dodać pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. i chwilkę dusić.
Na talerzu najpierw układać makaron, klopsiki z sosem i posypać wszystko startym parmezanem.
Można przystroić świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.
Komentarze (2)