Przepis i sposób przygotowania na: Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech
Ciasto szpinakowe, zwane leśnym mchem przełożone delikatnym kremem mascarpone. Polecam to ciacho na ważne okazje, do kawki lub na święta.
Kroki postępowania
Do miski wkładamy białka jajek i miksujemy do białości, dodajemy stopniowo cukier , plus cukier waniliowy. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Teraz dodajemy małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji.
Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach miksera.
Ciasto szpinakowe wykładamy na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Żelatynę (2 łyżeczki) namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na 3 minuty. Kremówkę 0,5 litra ubij, dodaj cukier puder (2 łyżki) i serek mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy np. w mikrofali (10 sekund). Połącz żelatynę z kremówką i energicznie chwilę mieszaj. Mieszaj.
Ciasto dokładnie wygładzamy dookoła ,aby nie było krzywych rantów.
Na samej górze układamy pozostałe owoce i posypujemy dowolna posypką.