Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos żeberkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
cebula 1 szt
woda 2 litry
oliwa 5 łyżek
ziemniaki 2 kg
woda 3 litry
ogórki 1 kg
śmietana 12% 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sos żeberkowy

Kroki postępowania

1
Żeberka umieszczamy na patelni. Obficie obsypujemy przyprawami. Podsmażamy na oliwie lub oleju do mocnego zrumienienia. Na końcu dodajemy pokrojona w kostkę cebulę.Podsmażamy jeszcze kilka minut.Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dusimy aż mięso będzie miękkie.Można zagęścić sos mąką,ale nie jest to konieczne.
Krok 1 - sos żeberkowy foto
2
Kartofle obieramy i wkładamy do garnka. Solimy i zalewamy wodą.Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy.Można rozdrobnić kopystką.
Krok 2 - sos żeberkowy foto
3
Ogórki obieramy i szatkujemy. Doprawiamy i całość mieszamy ze śmietaną.
Podajemy na talerzu płaskim ziemniaki polane sosem wraz z kawałkiem żeberka i mizerią.
Gotowe.
Krok 3 - sos żeberkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.08.2012 00:36
wszystko z żeberek jest super
Adamorek 29.08.2012 00:36
wszystko z żeberek jest super
Renata22 28.08.2012 22:46
hmmm...sam smak ;) bardzo aromatyczny
ttrytka 28.08.2012 13:44
dawno nie jadłam zeberek
Justyna87 28.08.2012 00:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak