Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze świeżych grzybów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby świeże 10 szt
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 1/2 szkl
rosół 1 szkl
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze świeżych grzybów

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodać grzyby, wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając. Gdy z grzybów wyparuje cała woda, dodać mąkę i zasmażać, a następnie dodać rosół, dokładnie wymieszać i gotować. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a pod koniec gotowania dodać śmietankę, zagotować i od razu podawać po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.05.2014 23:56
W sezonie warto taki robić.
Kejti 06.04.2014 22:27
Pyszny sosik :-)
JOANNA16 31.03.2014 20:27
pychota, lubię taki)))
ppaulina 31.03.2014 18:37
pyszny sosik
jowant 26.03.2014 17:13
bardzo dobry, bardzo go lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak