Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych borowików

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

garść suszonych borowików
woda 2 szkl
cebula 1/2 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych borowików

Kroki postępowania

1
Opłukane borowiki wrzucić do wody i gotować do miękkości. Połówkę cebuli obrać, przekroić na ćwiartki i gotować razem z grzybami.
Krok 1 - Sos z suszonych borowików foto
2
Gdy grzyby będą miękkie odcedzić je, zachowując wywar z grzybów, a cebulę usunąć. Ugotowane grzybki pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2 - Sos z suszonych borowików foto
3
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażać. Następnie wlać do zasmażki wywar z grzybów i zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos z suszonych borowików foto
4
Taki sosik jest bardzo kremowy i ma bardzo intensywny smak grzybów.
Krok 4 - Sos z suszonych borowików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.03.2014 10:14
mm to może być naprawdę dobre :)
gusia1000 23.12.2013 12:45
Najlepszy sos.
ppaulina 09.07.2013 21:33
GRZYBOWY MÓJ ULUBIONY
adelajda 26.05.2013 20:14
lubię taki sos do kaszy
Laila2786 24.05.2013 17:56
smaczny sosik
JOANNA16 24.05.2013 11:44
pyszny sosik
kasiaw 23.05.2013 22:18
ciekawy przepis
Rafał3 23.05.2013 21:56
mniam mniam ale bym zjadła
Boska_Agatka 23.05.2013 21:53
pyszne pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak