Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów suszonych

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 2 garśćie
cebula 1 sztuka
sól i pieprz 1 do smaku
śmietana 30% 300 ml
masło klarowane 1 do smaku
mąka krupczatka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów suszonych

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień przekładam grzyby do garnka razem z wodą od namaczania i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam kroję na kawałki mniejsze.
Krok 1 - Sos z grzybów suszonych foto
2
Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle klarowanym można na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Śmietanę wlewam do kubka dodaję, mąkę, dwie łyżki grzybów i sosu z patelni mieszam.

Krok 2 - Sos z grzybów suszonych foto
3
Całość wlewam, energicznie mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
Krok 3 - Sos z grzybów suszonych foto
4
Jak będzie za gęsty można dolać trochę wody od gotowania grzybów.Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 4 - Sos z grzybów suszonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.05.2016 00:04
lubię taki bardzo
stokrotka 09.01.2016 17:20
moje smaki, uwielbiam
MAR3STA 23.12.2015 21:17
Pyszny sos
joannaa24 23.12.2015 20:26
Świetny sos, uwielbiam takie
pestka 23.12.2015 15:54
smaczny sos
gosia56 23.12.2015 15:14
pyszny sosik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak