Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z czerwonych kozaków Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główne

grzyby świeże 800 g kapelusze czerwonych kozaków
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 szk
wywar warzywny 300 ml
koper świeży 3 łyżki posiekany

dodatkowo

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z czerwonych kozaków Zewy


Kapelusze kozaków oczyścić, szybko umyć aby nie wchłonęły za dużo wody i pokroić.
Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć.
Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ).
Zagotować, dodać koperek i podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.09.2016 19:34
super danie
kd045 18.09.2016 13:36
mniam, mniam ;]
Futka 18.09.2016 12:44
Mniam! Jaki pyszny sosik
Mniam 18.09.2016 12:43
Mmm... na pewno bardzo smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak