Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy
Laskę wanilii możesz zastąpić 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.
Wanilię drobno posiekać i rozetrzeć z połową cukru. Mleko zagotować z roztartą wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, cały czas ubijając i podgrzewając. Ostudź i przelej do buteleczki z zakrętką.
Podałam z galaretką cytrynową, ale reszta już czeka w lodówce na deser lodowy:)
Galaretka cytrynowa:
- 500ml wrzątku
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
Żelatynę wymieszaj z cukrem i rozpuść we wrzątku. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Rozlej do filiżanek, po ostudzeniu włóż do lodówki by stężała.
Orzeźwiający deser:)