Sos tatarski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

    250 ml
  • jajka

    2
  • grzybki marynowane

  • kapary

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    5
  • śmietana

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • ogórek

    1 średni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Wyjąć żółtka i odłożyć. Białka zmiksować blenderem razem z 2 łyżkami majonezu na gładki krem.
Ogórka pokroić wzdłuż na plasterki, po czym na paseczki. Na końcu pokroić w drobną kostkę. Marynowane grzybki pokroić w identyczną kostkę w ilości takiej, aby była porównywalna z korniszonami. Kapary opłukać i drobno posiekać. Pomidory pokroić wzdłuż na paski, po czym w kosteczkę. Następnie dodać 2 łyżki posiekanej natki pietrzuszki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby, gdyby sos był dla nas za gęsty - dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany. Można też (gdyby ogórki były bardziej słodkie niż kwaśne) doprawić sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 21.03.2013 00:34
ciekawie skomponowane składniki;z kaparami jeszcze nie próbowałam
ALAGOR 02.01.2013 14:13
wyśmienity
Norgiusz 04.12.2012 10:09
swietny!
Kate131 09.02.2012 09:29
lubię!
indi 14.07.2011 21:05
jadłam kiedyś podobny ale nie znałam przepisu, teraz mogę sama taki zrobić :)
monika154 14.05.2011 17:54
pyszne
Anna169Hosz 02.03.2011 08:01
Uwielbiam, robię bardzo podobny.
Barbara40 08.02.2011 12:16
Super przepis,dzis wyprobuje
accee 31.01.2011 19:54
Najs
borgia 15.01.2011 18:16
Och... ;) Bardzo proszę aby jeszcze dodatkowo posiekać żółtka i dołożyć do całości. Przepraszam za braki...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat