Sos śliwkowo-imbirowy do mięs

Sos śliwkowo-imbirowy do mięs

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • melasa

    2 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    do smaku
  • cukier trzcinowy

    1/2 szkl.
  • cytryna

    1 duża
  • imbir

    mały marynowany
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos śliwkowo-imbirowy do mięs

Śliwki umyć, odpestkować, wrzucić do dużego szerokiego garnka.
Imbir odcedzić i dodać do śliwek.
Wlać 1/2 szklanki wody, dodać melasę, cynamon, cukier, skórkę i sok z cytryny.
Nakryć i zagotować - dusić w odkrytym garnku, przez 2 godziny, na minimalnym płomieniu, aż śliwki się rozgotują.
Całość zmiksować na gładki sos, odparować (jeśli jest zbyt rzadki), doprawić octem jabłkowym, mielonymi goździkami i solą czosnkową.
Przelać do słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.

Podawać do pieczonego drobiu oraz wszelkich mięs z grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat