Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowo-imbirowy do mięs

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
melasa 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy do smaku
cukier trzcinowy 1/2 szkl.
cytryna 1 duża
imbir mały marynowany

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowo-imbirowy do mięs

Śliwki umyć, odpestkować, wrzucić do dużego szerokiego garnka.
Imbir odcedzić i dodać do śliwek.
Wlać 1/2 szklanki wody, dodać melasę, cynamon, cukier, skórkę i sok z cytryny.
Nakryć i zagotować - dusić w odkrytym garnku, przez 2 godziny, na minimalnym płomieniu, aż śliwki się rozgotują.
Całość zmiksować na gładki sos, odparować (jeśli jest zbyt rzadki), doprawić octem jabłkowym, mielonymi goździkami i solą czosnkową.
Przelać do słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.

Podawać do pieczonego drobiu oraz wszelkich mięs z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak