Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śliwki
3 kg -
melasa
2 łyżki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
ocet jabłkowy
do smaku -
cukier trzcinowy
1/2 szkl. -
cytryna
1 duża -
imbir
mały marynowany
Przepis i sposób przygotowania Sos śliwkowo-imbirowy do mięs
Imbir odcedzić i dodać do śliwek.
Wlać 1/2 szklanki wody, dodać melasę, cynamon, cukier, skórkę i sok z cytryny.
Nakryć i zagotować - dusić w odkrytym garnku, przez 2 godziny, na minimalnym płomieniu, aż śliwki się rozgotują.
Całość zmiksować na gładki sos, odparować (jeśli jest zbyt rzadki), doprawić octem jabłkowym, mielonymi goździkami i solą czosnkową.
Przelać do słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.
Podawać do pieczonego drobiu oraz wszelkich mięs z grilla.
Komentarze (0)