Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-śliwkowy z winem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone wędzone polskie 1/2 kg
pomidory 3 kg
cebula czerwona 1/2 kg
wino czerwone wytrawne 1/2 litra
Kucharek do smaku
sól do smaku
melasa 2 łyżki
cukier brązowy 1/2 szkl.
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
czosnek 3-5 ząbków
ziele angielskie 5-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-śliwkowy z winem

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, osączyć, obrać ze skórek i grubo pokroić wprost do garnka.
Włączyć pod nim gaz i ogrzewać, na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie dodać do pomidorów obraną i posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki suszone i wino.
Lekko posolić i dusić pod przykryciem przez 30-45 minut.
Kiedy warzywa i śliwki zmiękna, zmiksować wszystko razem na jednolity sos i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i resztki przypraw.
Sos ostrożnie doprawić odrobiną jarzynki, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, cukrem oraz melasą - dodać koncentrat i dolać olej.
Gotować na minimalnym płomieniu, aż część sosu się zredukuje.
Pod koniec odparowywania, kiedy sos osiągnie ulubioną przez nas konsystencję, doprawić ostatecznie do smaku i przelać do 1/2 litrowych słoiczków - zapasteryzować 20-25 minut.

Podawać do makaronów, pizzy, potraw z grilla, pieczonych mięs czy hot-dogów i hamburgerów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak