Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-śliwkowy z winem
Włączyć pod nim gaz i ogrzewać, na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie dodać do pomidorów obraną i posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki suszone i wino.
Lekko posolić i dusić pod przykryciem przez 30-45 minut.
Kiedy warzywa i śliwki zmiękna, zmiksować wszystko razem na jednolity sos i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i resztki przypraw.
Sos ostrożnie doprawić odrobiną jarzynki, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, cukrem oraz melasą - dodać koncentrat i dolać olej.
Gotować na minimalnym płomieniu, aż część sosu się zredukuje.
Pod koniec odparowywania, kiedy sos osiągnie ulubioną przez nas konsystencję, doprawić ostatecznie do smaku i przelać do 1/2 litrowych słoiczków - zapasteryzować 20-25 minut.
Podawać do makaronów, pizzy, potraw z grilla, pieczonych mięs czy hot-dogów i hamburgerów.