Sos pomidorowo-śliwkowy z winem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone wędzone polskie

    1/2 kg
  • pomidory

    3 kg
  • cebula czerwona

    1/2 kg
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 litra
  • Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • melasa

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    1/2 szkl.
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • czosnek

    3-5 ząbków
  • ziele angielskie

    5-7 ziaren
  • liście laurowe

    2-3 szt.
  • olej

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, osączyć, obrać ze skórek i grubo pokroić wprost do garnka.
Włączyć pod nim gaz i ogrzewać, na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie dodać do pomidorów obraną i posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki suszone i wino.
Lekko posolić i dusić pod przykryciem przez 30-45 minut.
Kiedy warzywa i śliwki zmiękna, zmiksować wszystko razem na jednolity sos i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i resztki przypraw.
Sos ostrożnie doprawić odrobiną jarzynki, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, cukrem oraz melasą - dodać koncentrat i dolać olej.
Gotować na minimalnym płomieniu, aż część sosu się zredukuje.
Pod koniec odparowywania, kiedy sos osiągnie ulubioną przez nas konsystencję, doprawić ostatecznie do smaku i przelać do 1/2 litrowych słoiczków - zapasteryzować 20-25 minut.

Podawać do makaronów, pizzy, potraw z grilla, pieczonych mięs czy hot-dogów i hamburgerów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat