Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomarańczowy z chili i kolendrą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomarańczowy 1,5 litra
cebula czerwona 1/2 kg
jabłka 1/2 kg
papryczki chili 2-3 strączki
żel-fix 3:1 2 op.
natka kolendry pęczek
limonki 2-3
cukier niepełna szkl.
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
papryka 3 strąki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomarańczowy z chili i kolendrą

Sok pomarańczowy wlać do blendera, dodać żel-fix, grubo posiekaną czerwoną cebulę oraz grubsze krążki chili - zmiksować do czasu, aż cebula i chili będą drobno posiekane.
Przelać sos do szerokiego rondla lub głębokiej dużej patelni - dodać cukier, sól, olej, posiekaną kolendrę, drobniutko pokrojoną paprykę, utarte kwaśne jabłka, startą skórkę i sok wyciśnięty z limonek.
Całość mieszać na średnim ogniu, aż do zawrzenia - gotować 3-5 minut.

¤ Zamiast kolendry można użyć np. mięty lub natki pietruszki.
¤ Jabłka powinny być twarde i kwaśne (renety, antonówki).
¤ Najlepszy jest świeży nieklarowany (z kawałeczkami miąższu) sok pomarańczowy.
¤ Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym.
¤ Limonki ewentualnie można zastąpić dużą cytryną, jednak to już nie będzie ten sam aromat...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak