Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 350 g
śmietana 12% 4 lyzki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
sos sojowy 3 lyzki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
mąka pszenna 1 lyzka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Porada

Możemy do sosu dodać również świeży koperek lub natkę pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Chwile podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę pszenną, kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 min, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy sos solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 13.02.2017 10:28
dobry sos, taki lubię
RenataZ-et 11.02.2017 16:28
bardzo lubię taki sos
agaK. 11.02.2017 15:09
Już mi ślinka cieknie, zapomniałam jaki jest dobry:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak