Sos mięsny

Sos mięsny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • chrzan tarty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos mięsny

Mięso wieprzowe umyć i osuszyć, następnie pokroić w kostkę. W garnku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić na nią mięso, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i gotować. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Po półgodzinie gotowania do mięsa dodać warzywa. Sos gotować przez 45 minut, następnie zaprawić zawiesiną z mąki, śmietany i wody, dodać tarty chrzan( może być ze słoika). Sos wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

RenataZ-et 20.09.2013 22:18
robię podobny
IKrakowianka 05.02.2013 23:17
bardzo smaczny sos
Katarzyna/kate1980 09.05.2012 19:28
wygląda apetycznie
KasiaK90 14.12.2011 10:46
do klusek śląskich świetny
Karolcia12 09.06.2011 22:10
smaczne
szajba2 20.05.2011 17:06
lubię taki do klusków
Barbara55 28.04.2011 16:40
też taki robię
pioge7 20.02.2011 10:47
super
Babciagramolka 04.02.2011 18:02
Zrobnic wiecej na zapas bo pysznie sie zapowiada
rakow2
rakow2 19.01.2011 14:15
bogato

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat