Sos mięsno pomidorowy z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wołowina

    125 gram
  • mielona wieprzowina

    125 gram
  • pomidory w puszce

    400 gram
  • masło

    30 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    3 łyzki
  • mieszanka suszonych warzyw

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • wino czerwone wytrawne

    3 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    1 ugotowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu z grubym dnem rozgrzewam masło z oliwą z oliwek, wrzucam pokrojoną cebulę. Następnie wkładam oba rodzaje mielonego mięsa i często mieszając smażę przez kilka minut. Później dodaję pozostałe składniki: pomidory, wino, listek laurowy i ziele angielskie. Zostawiam sos na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Gdy mięso jest miękkie, a sos zgęstnieje /trwa to dość długo/ dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam solą i pieprzem.

Ugotowaną kaszę jaglaną mieszam z łyżką oliwy, przyprawami, suszonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ulubioną surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 26.03.2013 17:26
u mnie też kasza leży i odpoczywa ale chyba już nie długo pysznie wygląda
alaaa 24.03.2013 20:10
ciekawe i pożywne,
caralajna 15.03.2013 07:17
jak zwykle u Ciebie wszystko wygląda apetycznie :)
ben-ka 08.03.2012 08:41
muszę ją w końcu zrobić:)
anemon 04.03.2012 17:33
ben-ka, jak pierwszy raz spróbujesz, nie będziesz długo zwlekać z następnym razem.
ben-ka 04.03.2012 10:13
a moja kasza jaglana czeka i czeka.......
IZABELA29 22.12.2011 08:20
smacznie bo trochę inny obiadek niż zawsze
ben-ka 19.12.2011 10:01
smaczne jedzonko:)
Grazyna0211 13.12.2011 20:31
świetne danie
Magdalena1110 16.08.2011 07:03
pyszotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat