Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos marchewkowy na udkach i serduszkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
serca drobiowe 300 g
marchew 3 szt
śmietana 300 ml
woda 100 ml
mąka 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Sos marchewkowy na udkach i serduszkach

Kroki postępowania

1
Z rosołu wyjmujemy miękkie udka z kurczaka i serduszka oraz marchewki. Wszystkie składniki zostawiamy do ostygnięcia. Mięso z udek oddzielamy od kości.
Krok 1 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
2
Ostygnięte serduszka kroimy na pół lub na ćwiartki.
Krok 2 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
3
Marchewki kroimy w plasterki.
Krok 3 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
4
Do rondelka wrzucamy serduszka i marchewki zalewamy je wodą i zagotowujemy. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i powoli wlewamy do rondelka intensywnie mieszając.

Przyprawiamy kucharkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 4 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
5
Na koniec wrzucamy mięso z kurczaka.
Krok 5 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
6
Całość delikatnie mieszamy,. żeby mięso za bardzo nie rozpadło się.
Krok 6 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto
7
Tak przygotowany ekspresowy sos mięsno marchewkowy możemy podawać z kaszami lub daniami z ziemniaków.
Krok 7 - Sos marchewkowy na udkach i serduszkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak