Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy z leśnych grzybów
Sos grzybowy zrobiony z leśnych grzybów ma wyjątkowy smak i aromat. Doprawiony cząbrem, majerankiem i tymiankiem swoim zapachem skusi wszystkich domowników. Ten sos grzybowy możesz wykorzystać do:
- placków ziemniaczanych;
- ziemniaków;
- mięsa;
- naleśników;
- kotletów z ziemniaków lub innych warzyw.
JAK PRZYGOTOWAĆ SOS GRZYBOWY Z LEŚNYCH GRZYBÓW?
Oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle. Dodać grzyby.
Dusić około 30 min. pod przykryciem. Jeśli mało jest wody dolać ok. 0,5 litra i jeszcze chwilę pogotować
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę, wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.