Sos grzybowy MC'S

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    1 garść
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • woda

    2 szklanki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • pieprz

  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- 1,5 szklanki wody zagotować i dodać kostkę bulionu grzybowego mieszać do rozpuszczenia.

- dodajemy pokruszone suszone grzyby jak i przyprawy i gotujemy do zmięknięcia
- w tym czasie do 0,5 szklanki wody dodajemy łyżkę mąki i roztrzepujemy tak by nie było grudek.
- dolewamy do gotującego sosu, i jeszcze chwilę gotujemy mieszając.

- Sos pasuje do różnych dań, gołąbków, pierogów, krokietów, pieczeni.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 30.01.2014 20:20
super super
beatkaa153 16.09.2013 17:33
aromatyczny pyszny sosik
Bernadeta1 14.09.2013 11:06
pyszny taki sosik
Neytira 04.08.2013 21:50
Uwielbiam sosy grzybowe :) Do mięsa jak najbardziej, do kaszy również mi pasuje.
jeta72 31.07.2013 11:10
smaczny sosik :-)
Kulinarna Ja 25.07.2013 17:25
super sprawa taki sosik
fotoviderek 23.07.2013 19:51
Świetny sosik :)
adelajda 23.07.2013 18:30
do kaszy super !
Pyszota 23.07.2013 18:08
fajny sos..
iwi 23.07.2013 17:20
Super przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat