Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos grzybowy

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
SOS GRZYBOWY Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Składniki:

Sos grzybowy

grzyby leśne
500 g
cebule
2 szt.
Bulion grzybowy
125 ml
masło
2 duże łyż.
śmietana
4 duża łyż.
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
2 szczypty
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Świeże grzyby delikatnie oczyścić szczoteczką i przepłukać pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze i nóżki w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Do wszystkiego dolać bulion i na małym ogniu, dusić około 10 min (jeśli sos ma być bardzo gęsty dusimy dłużej). Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak