Sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

SOS GRZYBOWY Z LEŚNYCH GRZYBÓW
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos grzybowy

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebule

    2 szt.
  • Bulion grzybowy

    125 ml
  • masło

    2 duże łyż.
  • śmietana

    4 duża łyż.
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże grzyby delikatnie oczyścić szczoteczką i przepłukać pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze i nóżki w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Do wszystkiego dolać bulion i na małym ogniu, dusić około 10 min (jeśli sos ma być bardzo gęsty dusimy dłużej). Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze 2 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat