Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
SOS GRZYBOWY Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Składniki:

Sos grzybowy

grzyby leśne 500 g
cebule 2 szt.
Bulion grzybowy 125 ml
masło 2 duże łyż.
śmietana 4 duża łyż.
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
natka pietruszki 1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Świeże grzyby delikatnie oczyścić szczoteczką i przepłukać pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze i nóżki w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Do wszystkiego dolać bulion i na małym ogniu, dusić około 10 min (jeśli sos ma być bardzo gęsty dusimy dłużej). Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak