Sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz do smażenia

    3 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1/2 szt
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • sól do smaku

  • grzyby suszone

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Wsypać mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów (ok. 1/2 szkl.), rozpuścić 1/2 kostki rosołowej. Dodać śmietanę (gęstą i kwaśną) i masło. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat