Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Sos grzybowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula
1 szt
tłuszcz do smażenia
3 dag
mąka
1 łyżka
kostka rosołowa
1/2 szt
śmietana
1/2 szkl.
sól do smaku
Sklep Prymat
grzyby suszone
3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Grzyby dokładnie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Wsypać mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów (ok. 1/2 szkl.), rozpuścić 1/2 kostki rosołowej. Dodać śmietanę (gęstą i kwaśną) i masło. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak