Sos grzybowo-cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    50 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos grzybowo-cebulowy foto
Grzyby dokładnie umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na oliwie, dodać grzybki, podsmażyć razem.
Krok 2 - Sos grzybowo-cebulowy foto
Podlać 1/2 litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby podlać wodą.
Krok 3 - Sos grzybowo-cebulowy foto
Na koniec sos zagęścić mąką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 11.01.2014 10:09
wygląda pysznie
ben-ka 05.12.2013 09:22
Grzybki to ja bardzo lubię zbierać:)
pajbek 24.10.2013 09:14
Pyszny, robiłam podobny :-)
mirosława4 23.10.2013 20:05
smaczny ten sosik
gosia56 06.10.2013 13:04
napewno pyszny
Alex_M 06.10.2013 11:40
smaczny sos!
Krystyna32 02.10.2013 14:47
pyszny sosik
IlonaAlbertos 02.10.2013 12:24
Jak z grzybków, to musi być super.
barbara11561 02.10.2013 10:13
lubię grzybowe sosy:)
caralajna 02.10.2013 07:24
inaczej robię, ale smak na pewno jest podobny, pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat