Sos gruszkowo-karmelowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szkl
  • sok pomarańczowy

    1/4 szkl
  • masło

    1/4 szkl
  • cukier wanilinowy

    1
  • śmietanka kremowa

    1/4 szkl
  • gruszki

    6
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier ogrzewamy w rondlu na małym ogniu 10 minut. Kiedy roztopi się i stanie się złotobrązowy, schładzamy ścianki rondla smarując je pędzlem zamoczonym w zimnej wodzie. Dodajemy sok z pomarańczy i mieszamy razem . Dodać do karmelu cukier waniliowy wraz z masłem, śmietaną i pokrojonymi gruszkami. Gotować 10 minut.
Wspaniały do polewania ciast , babeczek , serników .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 11.10.2013 15:30
ciekawe czy za chwilę będą zdjęcia czy to tylko przepisywanie z książki...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat