Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do zimnych potraw

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
musztarda 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
sól
oliwa 0,5 szkl
bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do zimnych potraw

Rozetrzeć 2 surowe żółtka z dwiema łyżeczkami przesianego drobnego cukru i tyle samo musztardy jakiejkolwiek. Do tej masy wlewać sznureczkiem (rozcierając bezustannie) ok.0,5 szklanki oliwy.Sos zgęstnieje...Dodać do niego sól,wlać tyle octu lub cytryny i bulionu aby był nie kwaśny i zawiesisty.Dobrze wymieszać.
Do sosu można dodać ostrej papryki w proszku by nabrał ostrości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 29.12.2011 10:44
przepis brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak