Sos do zimnych potraw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    2 szt
  • musztarda

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

  • oliwa

    0,5 szkl
  • bulion

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozetrzeć 2 surowe żółtka z dwiema łyżeczkami przesianego drobnego cukru i tyle samo musztardy jakiejkolwiek. Do tej masy wlewać sznureczkiem (rozcierając bezustannie) ok.0,5 szklanki oliwy.Sos zgęstnieje...Dodać do niego sól,wlać tyle octu lub cytryny i bulionu aby był nie kwaśny i zawiesisty.Dobrze wymieszać.
Do sosu można dodać ostrej papryki w proszku by nabrał ostrości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 29.12.2011 10:44
przepis brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat