Sos do pieczeni wieprzowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maslo 2 lyzki

  • mąka 2 łyżki

  • musztarda 1 łyżka

  • sól

  • pieprz

  • wino białe

    1,5 kieliszka
  • bulion

    1 szklanka
  • cebula

    150 g
  • korniszony

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokrajać w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać połowę masła, wymieszać, oprószyć solą, dusić na małym ogniu mieszając.
Cebuli nie należy rumienić.
Do uduszonej cebuli dodać mąkę wymieszać a następnie rozprowadzić rosołem, dolewając go powoli w trakcie mieszania trzepaczką i podgrzewać.
Dodawać po woli wino, doprowadzić do zawrzenia.
Korniszony drobniutko posiekać, dodać do sosu, oraz dodać pietruszkę, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat