Sos cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosołu z kury KUCHAREK

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki
  • masła

    1 łyżeczka
  • skórki otartej z cytryny

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • gałki muszkatołowej Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier i sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnej wody, roztrzepać z żółtkami, wlać do wcześniej przygotowanego gorącego bulionu i ciągle mieszając gotować 2 min. Zdjąć z ognia, dodać masło, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę. Doprawić solą i cukrem. Podawać ciepły do mięs, ryb i warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (64)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malcik111 01.02.2012 11:30
bardzo ciekawy przepis
Emilia21 26.01.2012 14:55
mmm
Emilia21 26.01.2012 14:55
mmm
jolita 24.01.2012 15:01
mniam
Magda60 20.01.2012 19:52
dobry
jolita 13.01.2012 08:09
mniam
[email protected] 11.01.2012 02:44
fajjny pomysl
artur7 17.12.2011 18:16
mniam
artur7 17.12.2011 18:15
mniam
artur7 17.12.2011 18:15
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat