Sos bolognese z makaronem z warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos bolognese

  • mięso wołowe bez kości

    300 g
  • mięso wieprzowe bez kości

    200 g
  • cebula

    2 szt
  • cukinia

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • pomidory w puszce

    1 opakowanie
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4-5 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oregano

    2 łyżki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na makaron z warzyw

  • cukinia

    2 szt
  • marchewka

    2 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto
Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino.
Krok 2 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto
Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
Krok 3 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto
Przygotowanie makaronu z warzyw:

Marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki – najlepiej użyć do tego nożyka/obieraczki do warzyw. Pora przecinamy wzdłuż na pół (jeśli jest gruby możemy przekroić jeszcze raz na pół). Pokrojone warzywa blanszujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

Na talerzu z warzyw układamy „gniazdko”, polewamy sosem bolognese, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.01.2015 21:27
lubię to :)
Wiktoria29 28.01.2015 20:32
bardzo fajny pomysł
Kluska_87 28.01.2015 19:35
jakie ładne danie :)
idealme 28.01.2015 19:04
bardzo fajny pomysł!
tytka 28.01.2015 16:37
przepięknie podane !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat