Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • mleko

    2,5 szk
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • gałka muszkatołowa do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować wszystkie składniki na sos.W rondelku na niewielkim ogniu roztopić masło. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła bo wtedy sos zmieni smak i barwę. Następnie wlewać mleko cały czas mieszając i uważając aby nie powstały grudki. Konsystencja powinna być kremowa. Sos mieszając zagotować i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 20.04.2012 16:21
Bardzo lubię takie sos, zwłaszcza ze szparagami lub kalafiorem.
tomosatomos 08.04.2012 17:29
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat