Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • mleko

    2,5 szk
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • gałka muszkatołowa do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować wszystkie składniki na sos.W rondelku na niewielkim ogniu roztopić masło. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła bo wtedy sos zmieni smak i barwę. Następnie wlewać mleko cały czas mieszając i uważając aby nie powstały grudki. Konsystencja powinna być kremowa. Sos mieszając zagotować i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

emeslive

20.04.2012 16:21
Bardzo lubię takie sos, zwłaszcza ze szparagami lub kalafiorem.

tomosatomos

08.04.2012 17:29
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat