SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO (blacha 25x35 cm)

  • masło

    125 gram
  • jaja

    4 szt.
  • cukier brązowy

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 i 1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    2 czubate łyżki
  • kakao

    2 łyżki (słodkie)

MASA SEROWA

  • twaróg

    500 gram (półtłusty)
  • kajmak

    300 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    3/4 łyżki
  • jaja

    2 szt.
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    100 ml.

POLEWA KARMELOWA

  • cukier

    100 gram
  • woda ciepła

    1/4 szkl.
  • mleko

    i szkl.
  • mąka

    3 łyżeczki płaskie
  • sól

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM foto
CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować.
Krok 2 - SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM foto
Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min.
Krok 3 - SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM foto
MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę.
Krok 4 - SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM foto
Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min.
Krok 5 - SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM foto
POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel się rozpuści. Kiedy karmel będzie gładki dodać mąkę i sól, i mieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. Gotować aż masa lekko zgęstnieję, ale nie za długo, bo karmel zrobi się gorzki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 09.09.2016 21:13
Wyborne ciadto
berys18 12.02.2016 13:38
aż ślinka leci
misia53 12.09.2015 15:40
Bardzo ciekawe ciasto
Benita 12.09.2015 13:06
Mniam-palce lizać. Takie ciasta to raj dla podniebienia.
Poison1988 12.09.2015 11:49
No takiego ciacha jeszcze nie jadłam, brzmi doskonale :)
bogusia 82 11.09.2015 23:46
kusi wyglądem:)
Wiktoria29 11.09.2015 20:50
bardzo kuszące ciasto
Renata9 11.09.2015 20:03
Smaczne ciasto :-)
IKrakowianka 11.09.2015 19:54
wygląda idealnie!
gusia1000 11.09.2015 19:30
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat