Sola na sałatce z arbuza Marcina Budynka

Sola na sałatce z arbuza Marcina Budynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sola

    150 g
  • arbuz

    120 g
  • mięta

    5 g
  • cebula czerwona

    100 g
  • pomarańcza

    300 g
  • grejpfrut

    200 g
  • cytryna

    200 g
  • likier pomarańczowy

    20 g
  • masło

    20 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sola na sałatce z arbuza Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
Sole przyprawiamy solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. Następnie gotujemy ją na parze. Arbuza obieramy, tniemy w trójkąty i łączymy z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i listkami mięty. Skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pomarańcze i grejpfruty filetujemy, smażymy je delikatnie na maśle i flambirujemy likierem pomarańczowym. Na sałatce układamy solę i skrapiamy sosem cytrusowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:47
Ciekawe połączenie smaków.
jolanta19 27.12.2012 15:39
mniam
babajaga1969 27.12.2012 15:17
wyobrażam sobie te smaki i smakuje mi takie połączenie - smaczne :))
Cukiereczek13 27.12.2012 15:11
wygląda wysmienicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat