Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sola
150 g -
arbuz
120 g -
mięta
5 g -
cebula czerwona
100 g -
pomarańcza
300 g -
grejpfrut
200 g -
cytryna
200 g -
likier pomarańczowy
20 g -
masło
20 g -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Sola na sałatce z arbuza Marcina Budynka
Sole przyprawiamy solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. Następnie gotujemy ją na parze. Arbuza obieramy, tniemy w trójkąty i łączymy z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i listkami mięty. Skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pomarańcze i grejpfruty filetujemy, smażymy je delikatnie na maśle i flambirujemy likierem pomarańczowym. Na sałatce układamy solę i skrapiamy sosem cytrusowym.
Komentarze (4)