Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola na parze z kalafiorem i koperkowym sosem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z soli 2
kalafior kilka różyczek
mleko ryżowe 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz
sok z cytryny 1/2
skórka z cytryny
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Sola na parze z kalafiorem i koperkowym sosem

Oczyszczony filet z dorsza lekko solimy i pieprzymy. Różyczki kalafiora i filet z dorsza gotujemy na parze - rybę ok. 12 minut, małe różyczki kalafiora ok. 15-20 minut. Do wody do gotowania możemy dorzucić ulubione przypraw- kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem ryżowym. Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy drobno posiekany koperek. Podajemy z uparowaną rybą i kalafiorem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak